Căci acesta este sângele meu (Car ceci est mon sang) (VI) – Nathalie Rheims
Traduceri
Alumanu
noiembrie 11, 2016
0

Béziers, 22 iulie, 1209.

În ajun, la apusul soarelui, cruciaţii îşi instalaseră corturile, încercuind oraşul asediat. Episcopul lor, Renard de Montpeyroux,a încercat cu  disperare o cale de negociere.

Trimisul papei, Arnaud Amaury, care conducea cruciada împotriva catarilor, ordonase ca ereticii să-i fie predaţi. Au cerut tuturor catolicilor să părăsească oraşul,  ca să nu sfârşească prin a fi masacraţi ca ereticii. Populaţia a refuzat acest lucru.

Episcopul a revenit în tabăra inamică cu o propunere de compromis: oraşul va fi cruţat dacă  toţi catolicii aceptau să-i denunţe ei înşişi pe eretici. Oferta a fost respinsă. Rezistenţa poporului a mers până la capăt: unii s-au simţit atât de siguri pe ei, că au venit să-i provoace pe cruciaţi. Armata a pătruns în oraş, hotărâtă să-i termine.

Cruciaţii îl întrebară pe Arnaud Amaury cum să facă să-i deosebească pe eretici de catolici spre a-i proteja pe cei din urmă.

Mă văzui apărând, stând drept în mijlocul mulţimii, şi răspunsul îmi atinse urechile ca o plesnitură de bici.

-Omorâţi-i pe toţi. Dumnezeu îi va recunoaşte pe ai săi.

Am intrat în acest oraş devastat cu străzi presărate de cadavre şi acoperit de flăcări.

Mi-am repetat fără încetare această frază: « Răzbunarea divină a făcut minuni.» trecând peste corpuri decapitate, când, deodată,  l-am văzut, strălucind în mijlocul dărâmăturilor. Damien. Am vrut să-l strig, dar mi-a făcut un semn, cu  degetul arătător pe buze să mă alătur lui, într-un alt loc, într-un alt moment.

Seilhan. 27 iunie. 9h30.

Profesorul hotărâse să-i primească pe ziarişti în biroul său. N-avea chef să le arate laboratorul. Werner nu avea încredere în ziarişti. De fapt, nu-i plăceau.

…Jerôme îi puse prima întrebare, care se referea la prezenţa unui profesor ca el, nobelizabil, directorul al celui mai important departament mondial de cercetare a creierului, într-un loc uitat de lume.

-Aveţi în faţa voastră persoana care este la originea acestui lucru, răspunse arătându-l pe fratele Constantin. Când am publicat, acum doi ani, lucrarea în care vorbeam despre rolul dopaminei în transmiterea neuronală, inspirat fiind de lecturile lui Spinoza, am primit o scrisoare de la fratele Constantin. Am început o corespondenţă care a fost deosebit de pasionantă pentru mine, Ideile lui m-au ajutat enorm în munca mea.

Jerôme l-a întrebat despre legăturile care pot exista între un cercetător în neuroştiinţă şi un călugăr.

-Ceea ce m-a interesat în cea mai mare măsură în scrisorile fratelui Constantin a fost domeniul în care el s-a specializat. Este probabil persoana care cunoaşte cel mai bine istoria bisericii, şi în mod deosebit, a rolului pe care l-au jucat ereziile în evoluia ei.(…) Vedeţi, dragă domnule, pentru mine, marile cotituri ale istoriei dezvăluie un demers comparabil cu cel al ereziilor în raport cu dogmele religioase.. Uitaţi-vă la numărul descoperirilor care au adus autorilor lor, fie rugul, fie dispreţul. Fratele Constantin m-a iniţiat, mi-a arătat extraordinara mişcare de idei care a însoţit începuturile creştinismului. Mi-am zis: dacă vrei să mergi mai departe, să faci să avanseze şi mai mult cercetările tale, să ajuţi la transformarea radicală a percepţiei pe care o avem în legătură cu fenomenele fizice, îndeosebi cu cele pe care am început să le descoperim în creierul nostru, drumul ereticilor cei mai radicali ne va conduce în  munca noastră. … Si totuşi se învârteşte … Pot să vă spun numai că direcţia în care lucrez priveşte zona creierului care este sediul limbajului şi că investigaţiile mele se înscriu într-un cadru teoretic inspirat în principal, chiar dacă asta ar putea să vă surprindă, de credinţele catare.

-Ce legătură există cu faptul că v-aţi instalat în acest loc?

-Un raport indirect. Acest loc are, bineînţeles, o istorie: evenimente importante au avut loc în toată această regiune, în mod deosebit cruciada Albigenzilor. Şi apoi suntem invitaţi aici de o confrerie a cărei origine  este legată de ordinul dominican care a jucat în epocă rolul pe care îl ştiţi. … Adevărata raţiune pentru care suntem aici este prezenţa acestui centru remarcabil care se ocupă de copiii autişti. După cum ştiţi poate, autismul este în miezul cercetărilor pe care le facem de ani întregi cu Annah, a cărei soră suferă de sindromul Asperger şi care niciodată nu a putut fi vindecată.

 

Editeaza textul
0 votes, average: 0,00 out of 1 (0 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+