Căci acesta este sângele meu(Car ceci est mon sang) (VII) – Nathalie Rheims
Traduceri
Alumanu
noiembrie 23, 2016
0

Albi. 21 februarie 1600.

În spatele uneia dintre uşi am auzit zgomot de voci. Am deschis şi am descoperit  capela. Era o încăpere mare, în formă de cruce cu acel tavan à la française, cum vezi în tablourile care zugrăvesc crearea ordinului, şi această fecioară cu pruncul, policromă care păzeşte intrarea în sala Inchiziţiei.

Aşezaţi în jurul unei mese mari, şi ea în formă de cruce, asemenea  capelei, câţiva călugări se certau cu multă înverşunare.

Printre ei, l-am recunoscut pe Damien, care a întors capul în momentul în care am intrat şi m-a privit fix. Ştiam că mă vedea şi, totodată, privirea lui trecea prin mine, ca şi când aş fi fost transparentă.

Am înţeles că nu puteam să-i vorbesc, dar ghicisem că prezenţa sa în această capelă  îmi indica drumul care m-ar aduce în preajma lui, care mi-ar revela adevărul lui.

Să fi fost el cumva un călugăr, un înger sau pur şi simplu un om?

Disputa punea faţă în faţă două grupuri de dominicani, cei care doreau să rămână în sânul Bisericii şi o minoritate de fraţi disidenţi care puneau sub semnul întrebării bula Excommunicamus prin care Grigore al IX-lea, încredinţase, în secolul al XIII-lea, Închiziţia ordinului lor, contrazicând astfel potivit opiniei lor prima lui vocaţie.

Damien afirma că că sfântul Dominic nu aceptase niciodată să utilizeze alte arme în afara cuvântului pentru a-i convinge pe eretici să renunţe la credinţa lor şi că nu era o întâmplare dacă papa şi-a aşteptat propria moarte pentru a promulga această bulă.

Am auzit în sfârşit, pentru prima dată, sunetul vocii sale. Era blândă şi cristalină. Dar era într-adevăr el?  Un capişon de stofă aspră îi acoperea faţa. Numai profilul mi se părea familiar.

Damien a evocat instituţia torturii şi condamnarea unor dominicani faţă de care toţi se simţeau atât de apropiaţi, de pe timpul  lui Savonarola, spânzurat şi ars în acelaşi timp în piaţa Senioriei, la Florenţa, în 1498, până la Giordano Bruno, care tocmai fusese ars la Roma, şi al cărui suflet îl vizitase cu o noapte înainte pentru a-i spune că fraţii trebuiau să abandoneze Inchiziţia, că acesta era contrară vocaţiei lor. Am înţeles că tocmai această execuţie declanşase înfruntarea,

Făcu, într-o tăcere glacială, un elogiu ideilor lui Giordano Bruno asupra infinitului şi  încheie prin punerea sub semnul întrebării a dogmelor Bisericii. Vederile sale îmbrăţişau doctrina catară asupra imposibilităţii de a cunoaşte lumea binelui. Termină printr-o violentă diatribă împotriva practicilor Inchiziţiei care demonstrau, după părerea sa, că aveau dreptate catarii să creadă că lumea noastră era creaţia lui Satan, şi că numai răul putea domni aici, inclusiv, adăugă el, în sânul Bisericii.

La aceste cuvinte, care răsunară în încăpere, cea mai parte a călugărilor se ridicară, îngroziţi, şi ieşiră murmurând că fratele Damien şi-a pierdut raţiunea.

…S-a întors spre mine din nou. A coborît pleoapele, ceea ce însemna că nu trebuia să-l ating, şi a reluat calm conversaţia cu câţiva călugări rămaşi în încăpere.

Au decis să creeze un nou ordin: s-ar putea să-l numească tot dominican? S-ar baza pe recunoaşterea greşelilor lor cu privire la eretici, şi în special la catari, a căror doctrină voiau s-o reia în mare parte.

Au botezat comunitatea lor  confreria Sângelui lui Cristos, poate şi pentru a păstra memoria evenimentelor sângeroase care a făcut-o să se nască. Au ales să trăiască într-o totală clandestinitate, în spatele unei activităţi de faţadă, conform tradiţiilor dominicane: învăţământul.

Cu cât îl ascultam pe Damien, cu atât eram mai tulburată, convinsă că viaţa mea era suspendată de a sa.

M-a privit când a declarat că misterul credinţei rezida în iubire. Discursul, mie îmi era încredinţat, şi lucrul acesta era o certitudine. Modul în care pronunţa acest lucru demonstra că nu era vorba de minciună. Mă iubea, aşa cum şi eu îl iubeam.

Editeaza textul
0 votes, average: 0,00 out of 1 (0 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+