Diana Andreea Ilie – Scrisul este asemeni firului Ariadnei
Interviu
Calin Vlasie
noiembrie 17, 2016
0

1. Îmi poți spune în câteva cuvinte ce înseamnă scrisul pentru tine?

Pentru mine, scrisul înseamnă libertate, zbor către orizonturile interioare, îndrăzneala de a sparge zidul realității și de a construi lumi noi, transformând imaginația într-o realitate a emoțiilor umane, care să-mi ofere răspunsuri la toate incertitudinile care mă frământă. Scrisul este deopotrivă liniște și tumult, vis și realitate, pierdere și regăsire. Scrisul este marea mea pasiune.

2. Ce anume te inspiră?

Mă inspiră poveștile de viață ale oamenilor, mă inspiră istoria și momentele ei cheie care au schimbat dramatic destine. Mă inspiră oamenii puternici care au trăit timpuri tulburi, care nu s-au lăsat doborâți și care nici în clipele cele mai grele ale existenței lor nu au renunțat la speranță, la valorile spirituale în care au crezut.

3. Cu ce crezi că te ajută pe tine scrisul? Dar pe cei din jur care te citesc?

Scrisul este asemeni firului Ariadnei care mă călăuzește atât în labirintul gândurilor, oferindu-mi miracolul autocunoașterii, cât și în labirintul complicat care înseamnă viața, relațiile interumane cu  sentimentele care îi apropie sau îi despart pe oameni.  

Cei care citesc ceea ce scriu eu găsesc în cărțile mele valori umane cum ar fi prietenia, sinceritatea, altruismul, dorința de cunoaștere, valori care în lumea reală sunt foarte des uitate în favoarea superficialității. Am încercat să le inspir cititorilor mei dorința de a-și regăsi sau de a-și reconfirma aceste valori. 

4. Te-ai așteptat să ai succes în momentul în care ai decis să-ți publici lucrările? 

Nu m-am gândit la succes. Am avut o idee, am scris povestea din pasiune. Pentru mine, succesul a fost atunci când am reușit să o termin (nu aveam, totuși, nici 15 ani). Un alt succes a fost atunci când domnul Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45, citindu-mi manuscrisul, a apreciat atât povestea, cât și curajul meu de a scrie un roman. Apoi, au fost și sunt aprecierile cititorilor mei. Toate aceste momente mi-au dat încrederea de a continua. Cred cu tărie că o carte bună are puterea de a schimba mentalități. Pentru mine, asta înseamnă succes. Rămâne de văzut dacă vreunul din cele două romane va reuși să producă o schimbare. Este însă nevoie de timp. 

5. Ce planuri de viitor ai? 

Așa cum am mai spus, acum mă aflu într-o perioadă de acumulare. Sunt elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești, la Științele Naturii Bilingv-Engleză. Atunci când voi avea o idee bună pentru un nou roman, cu siguranță o voi aduce la lumină. Însă scrisul necesită o stare de spirit specială, în care timpul să nu mai conteze, ci doar povestea. De aceea, am scris cele două romane în vacanțe, nu în timpul școlii. Acum, citesc foarte mult, aprofundez materiile care mă vor ajuta în viitoarea profesie pe care vreau să o urmez. 

6. Am înțeles că vrei să devii medic. Crezi că se împacă scrisul cu medicina? 

Da, îmi doresc să devin medic, iar pasiunea de a scrie mă poate ajuta să înțeleg mai bine sufletele oamenilor, să empatizez cu ei, să reușesc să-i ajut. Îmi doresc să acumulez cât mai mult, atât din sfera literaturii, cât și din cea științifică. Omul este corp și spirit deopotrivă, iar pentru a-l înțelege e nevoie de știință și emoție în egală măsură. Deci, de ce nu, medic-scriitor?  Nu aș fi eu prima !        

(Interviu  acordat revistezei SINTEZA- noiembrie 2016)    

Editeaza textul
1 vote, average: 1,00 out of 1 (1 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+