DUHUL DIN LAPTE
Proza Scurta
Emilia Poenaru Moldovan
ianuarie 30, 2018
0

Vi s-a întîmplat vreodată să puneți lapte la încălzit pe aragaz și să nu dea în foc? Mie nu. Oricît ar părea de ciudat, niciodată, dar niciodată nu am pus un ibric sau crăticioară cu lapte pe foc fără ca laptele să se reverse la un moment dat.

În copilărie auzeam mereu că asta se întîmplă pentru că sunt cu capul în nori, că sunt poetă – cele două stări fiind perfect sinonime în accepțiunea celor din jur.

Mai tîrziu, odată cu apariția aparatelor de încălzit cu microunde, lucrurile s-au mai așezat. În cana de porțelan laptele oricum se umfla peste măsură, spuma dădea pe dinafară, inundînd discul rotativ de sticlă, dar nu dădea în foc!

Dar moda microundelor a trecut, aparatele au început să fie eliminate din case pe motiv că produc radiații! Nu știu cine a hotărît asta, cert e că toată lumea a încercat să scape de ele iar producția și comerțul cu aceste electrocasnice s-au prăbușit răsunător! Pe al meu îl aveam din Germania, era în casă de 20 de ani, devenise aproape un membru al familiei, alături de aragazul din care mirosul de lapte ars n-a ieșit niciodată și de bătrînul frigider cu freon.

L-am eliminat, ce să fac! Dacă așa scria pe net, că e nociv! În perioada noastră bună, cînd mă bucuram că nu mai dă laptele în foc, s-a întîmplat să merg la nutriționist. Trebuia să intru în rîndul lumii, nu mai știam cum să mănînc sănătos fără un program scris. Ce a fost mai ciudat că, pe lîngă lista de alimente pe care am primit-o, era și sfatul, de fapt obligația, ca în fiecare dimineață să mă așez în fața oglinzii și să-i spun imaginii mele: ești frumoasă, arăți bine, te iubesc!  Nu era o problemă, chiar eram frumoasă, iar de iubit  mă iubeam îndeajuns încît să renunț după un timp la program dintr-un simplu motiv: nutriționistul mi-a interzis să mai consum lapte! Cică era nociv după o anumită vîrstă.

Am suferit după lapte mai ceva decît după un iubit. Odată cu revenirea laptelui în viața mea, am reînceput și recuperarea aragazului ca mod principal de încălzire a lui. Atîta doar că pe cel vechi l-am pus la subsolul blocului să-l ia cine vrea și am cumpărat unul nou. Frigiderul cu freon l-am dat la reciclare, era nociv și ăsta, așa ziceau pe net…sau la televizor?

Din vechea familie de electrocasnice nu mi-a mai rămas decît mica rîșniță de cafea pe care am păstrat-o dintr-un impuls nostalgic! Ce vremuri, cînd făceam rost de cafea boabe și o măcinam în rîșnița bine învelită într-un prosop, să nu audă vecinii că avem cafea.

Aragazul cel nou miroase și el a lapte ars. Ce v-ați închipuit? Sunt tot mai convinsă că în lapte sălășluiește un duh pe care sunt chemată eu, în mod special, să-l eliberez de fiecare dată și din fiecară cană precum a fost eliberat Diavolul șchiop din sticla studentului lui Lesage.

Editeaza textul
1 vote, average: 1,00 out of 1 (1 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+