Împăratul mofturos Năzuros
Poveste
Irene Postolache
octombrie 26, 2017
0

      Trăia odată demult, de când zburau purceii sus pe cer și țineau umbră în fața soarelui, un împărat mofturos, mofturos, dar ce spun eu mofturos, era așa de greu să-i intri în voie, de i se dusese vestea împăratului Năzuros.

      Într-o zi, s-a gândit să-și caute o slujitoare, nu orice fel… cea mai harnică slujitoare din lume. Trebuia, ca să-i intre în voie, să spele hainele una câte una, nu mai multe odată, să curețe baia cu periuța de dinți și covoarele să le scuture neaparat de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru că nu se inventase aspiratorul. Dar perna împăratului… perna împăratului trebuia bătută de cinci ori pe zi, să nu cumva să stea tuflită sau Doamne ferește, să aibă praf în ea!

     Veniră câteva fete la palat, ca să fie slujitoare, iar împăratul Năzuros puse să fie aduse în sala tronului, ca să le vadă pe rând. În prima zi veniră cinci, dar împăratul le goni, una câte una. Sfetnicul se miră:

-Mărite împărate, de ce nu ți-au plăcut fetele acestea?

-Păi cum să-mi placă? Prima era bâlbâită, uite așa era și așa bâlbâită vorbea: „Îm-pă-pă-pă-rate-rate, îm-pă-pă-rate-rate…”spuse împăratul, râzând.

-Dar a doua? zise sfetnicul.

-A doua era rârâită și spunea așa: „Mărrrria Ta, te rrrrog! Mărrrria Ta!”

-Dar a treia?

-A treia  era crăcănată și uite așa mergea, arătă împăratul, strâmbându-se.

-Vai, Măria Ta, dar a patra?

-A patra sughița tot timpul când vorbea, uite-așa: „Măria Ta… hâc, Măria Ta… hâc, am venit, hâc!” râse iar împăratul.

-Atunci poate a cincea, Măria ta?

-Nici vorbă, a cincea nu avea deloc gât, uite așa mergea, rău se legăna…

-Păi atunci să așteptăm, să vedem mâine cine-o mai veni, poate-ți găsești Domnia Ta servitoare pe plac.

     A doua zi, erau doar trei fete la ușa palatului, iar împăratul Năzuros le chemă iarăși, una câte una. Dar după ce le văzu, le goni pe toate.

-Măria Ta, spuse sfetnicul, ai să rămâi fără slujitoare! Fetele acestea trei de ce le-ai gonit?

-Păi era să mor de râs… Prima mergea ca un cocostârc, uite așa călca, clamp, clamp! făcu împăratul.

-Și a doua, ce mai avea? se miră sfetnicul.

– Mergea cocoșată, uite așa! îi arătă împăratul Năzuros.

-Și ultima, cea de a treia?

-Avea nasul maaaaare…

Uite-așa un nas avea

și cu el pe sus mergea!

-Bine, Măria ta, spuse sfetnicul. Să vedem ce fete vor avea curaj să vină mâine.

      Dar să vedeți poznă, următoarea zi nu veni nimeni la palat, nici cealaltă zi și nici în zilele ce urmară. Nici o fată, ba chiar nici o femeie nu mai voia să fie slujitoarea împăratului, se supăraseră fiindcă își bătuse joc de ele.

În încăperile palatului murdăria se strânsese grămadă, izmenele purtate ale împăratului se adunaseră teanc, din covoare sărea praful, iar biata pernă zăcea uitată într-un colț…

-Ei, comedie, se supără împăratul Năzuros, se vede că am fost prea aspru cu slujitoarele. Sfetnice, pleacă de îndată în afara cetății și prima ființă pe care o vei întâlni, să mi-o aduci aici, ca să-mi slujească, iar eu mă prind cu legământ să n-o mai gonesc, oricum va arăta ea.

     A plecat sfetnicul la drum, dar nici nu a făcut bine câțiva pași și s-a întâlnit cu un cerșetor. L-a luat pe sus și l-a adus plocon împăratului.

-Vai de mine, ce să fac eu cu omul acesta murdar? s-a mirat împăratul. Pune-l să se spele că pute, de-mi mută nasul…

-Măria ta, nu merge așa, nu uita că ai făcut legământ, să nu mai gonești pe nimeni, indiferent cum arată…

     Împăratul Năzuros a înghițit în sec și a tăcut, ce să facă? Sfetnicul avea dreptate. L-a luat imediat pe cerșetor în slujba lui. Doar că servitorul cerșetor nu se pricepea la nimic, rufele erau jumătate spălate, jumătate nespălate, baia împărătească, murdară, un covor curat, unul ba, iar perna împăratului o luase cerșetorul și își culcase pe ea câinele. Când voia ceva, împăratul se lăsa păgubaș, mai bine-și lua el decât să ceară, așa că trimise pe cerșetor ca slugă la grajduri și tot singur rămase.

     Iaca, după un timp, veni una din fetele alungate, cea care mergea cocoșată, să vadă ce mai făcea împăratul, dar când intră în palat, îl găsi spălând-și o cămașă.

-Vai, Măria Ta, rău ai ajuns! Îți speli singur cămășile?

-Păi ce să fac, dacă am alungat toate fetele și acum nici una nu vrea să-mi fie slujitoare…

-Uite ce, Măria Ta, îți spăl eu  toate cămășile, ba și nădragii, dacă mergi cu mâinile în șolduri toată ziua de azi!

-Așa fac, numai spală-le!

Merse împăratul cum a zis fata cea cocoșată, cu mâinile în șolduri toată ziua, uite așa, iar după ce și-a făcut pedeapsa, fata îi  curăță lună toate hainele. Înțelesese împăratul că trebuie să-și capete iertare.

-Hai, mai dă-mi o poruncă, spuse el, ca să-mi răscumpăr vina că am râs de fete. Numai că, te rog, fă curat și în baia domnească, că nu mai pot intra înăuntru de miros!

-Să faci bine Măria Ta, ca toată ziua de mâine să mergi pe călcâie!

Împăratul ascultă și merse toată ziua cum a spus fata cea cocoșată, pe călcâiele picioarelor, uite-așa. Seara, ce să vezi, baia lui strălucea de curățenie.

-Fată dragă, mai dă-mi și ultima poruncă, voi face cum spui, doar să-mi cureți odaia că nu mai pot, zboară praful și tușesc de mor.

-Iaca, Măria Ta, asta-i ultima poruncă, să chemi la palat toate fetele de care ai râs înainte și să le ceri iertare.

-Bine, hai că o fac și pe asta… spuse împăratul Năzuros, oftând.

    Chemă  fetele pe care le jignise înainte și le ceru să-l ierte, iar ele încuviințară. Și ce să vezi? Fata cea cocoșată odată se îndreptă de spate și scoase basmaua legată până pe nas. Se făcu o mândrețe de fată, înaltă, subțire și codată, de o mânca împăratul din ochi de dragă ce-i era.

-Vezi împărate, ai greșit, spuse ea.  Să nu mai judeci oamenii după cum arată!

-Iartă-mă draga mea, să știi că m-am învățat minte! spuse împăratul.

Și uite așa, împăratul mofturos nu-și luă slujnică, ci nevastă și nuntă mare se făcu. Și au trăit fericiți, ba mai trăiesc și azi!

 

 

 

 

Editeaza textul
0 votes, average: 0,00 out of 1 (0 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+