Între alb și negru Concurs 1
Poveste
OANY
ianuarie 10, 2017
0

        Îi cald și înăbușeală , iar lumina proiectată printre storurile autobuzului dă  nuanțe halucinogene fețelor noastre șifonate.Mai pătrunde timid miros de rășina ,dar fuge alungat de benzinuri și alte odoruri.Nu-i bună nici apa ,nici îmbucătura n-are gust ,iar  prazul din bagajele din spate  îmi stă înfipt  în moalele capului.Vreau să leșin, să savurez starea de plictiseală, fără să mai știu de timp ,de spațiu , de mine ,de nimic…

    -Buni ,vreau o portocala !

    Și un pup adaugă buni  – o « buni » adevărată, ca în portret ,cu batic înflorat,ochi albaștri, păr în barbă ,plasă de rafie și șlapi colorați.

    -Să mi-o curăți !

    Și buni se execută cuminte judecând după aroma și cojile de sub scaun.

    -Vreau bucățele mici-mici.

    Și  bucălatul pici soarbe sucul dulce de pe degete din bucățelele mici-mici.

    -Deschide geamul, buni !

   Iar buni dă să explice că-l vor durea urechile și că va răci , că-i transpirat,dar ne bucurăm cu toții de curentul hain ce ne înfioară ,sperând, cu compasiune  ,că nu va raci micuțul.

    -Da’…, ma duci la șofer ?

     Draga de buni pleacă cu  mititelul în brațe să-i arate marea măiestrie a șofatului ,în  echilibru precar și cerându-și scuze de deranj și apoi pe aceeași rută , călcând pe aceleași picioare și peste aceleași bagaje.Știind traseul, așteptăm cu inima strânsa să ajungă plimbăreții ,înainte de curbe….care curbe au pricinuit alt soi de neplăceri stomăcelului  acidulat de portocale…dar care i-au trezit  piciului apetitul pentru povești.

    Nepoții ridică  la rang de artă  menirea bunicilor , iar răbdarea pare asociată cu părul alb și obrajii lui buni si bunu.

   -A fost odată, ca niciodată..

   -Pe care o spui?Pe aia cu fetița cuminte sau cu capra?

   -Cu capra.

   -Da’ o știu …spune alta…

   -Alta iți spune bunicu’ când ajungem acas.’

   -Da’ vreau alta,frumoaaaaasăăăăăăăăăăăăă.

     Așa de frumoasă și așa de mult își dorea ,că întinse piciorușele rămase fără  săndăluțe, peste capetele vecinilor de suferință.

   -Vreau la mami !!

   Sub autoritatea mai nou menționatei se  dezlegă o idee de basm cu fetițe și capre cu șorțulețe  albe și lupi cuminți…

-Da’ o poveste frumoasă,frumoasăăăăăă?

   Ceea ce pricinui un scurt circuit în mintea bunicii și un oftat adânc nouă, auditorilor, conștienți fiind de ceea ce  reprezintă  povestea frumoasă, frumoasă în mintea noii generații !

   Cu o ultima sforțare de inspirație, buni reluă firul cu fetița cu sorțulețul alb-alb și cu mânuțele curate-curate…care avu efectul scontat –adică istericalele micuțului.

  De dragul liniștii ,sau poate și d-nul avea acasă o buni,sau poate mai avea puțin  până la stație ,un domn rotund se sacrifică și preluă frâiele poveștii… 

   -Și fetița asta era așa de ieșit din comun de curată și cuminte că era …plictisitor de perfectă !

  -Chiaaar ?

  -Daa ..și lua numai 10 la școala și avea caietele îngrijite ,și toata lumea o știa frumoasă, și cuminte ,și …enervant de curată !

  -Ce frumoos !

  -Așa că părinții ei au decis să o trimită  într-o excursie în străinătate !

  -Ahaa !

  -Și plecă fetița cea deșteaptă  și cuminte cu avionul tocmai în America !

  -Daaaa…

  -Dar în  avionul acela  erau teroriști !

  -Vaiiii…..

  -Vaiiiiii….,spuse și buni ,și noi ,vocea colectivă , la unison !

   -Și  teroriștii au intrat în Casa Albă cu tot cu avion și nu s-a mai găsit decât șorțulețul alb-alb al fetiței cea  enervant de cuminte !

  -Grozaaaav !Ce poveste frumoasă ! Vezi buni ?

  Salvat într-adevar de stație,salvat și de răcoarea de afară , și de buni și de pici ,domnul rotund își înșfacă bagajul și ,lasă în urma sa o poveste nemaiauzită  și  aruncă în aer mitul fetiței cuminte,curate și frumoase.Îmi imaginam de câte ori va fi rugată  buni să spună povestea frumoasăăă-frumoasăăă și de câte ori o va istorisi piciul !……Povestea avu un oarecare ecou și în subconștientul meu ,pentru că ,deși fană a autobuzului,de atunci merg cu trenul, am aruncat șorțuletul alb-alb și am amânat excursia în State !

Editeaza textul
0 votes, average: 0,00 out of 1 (0 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+