Lecturi de weekend: O realitate care a fost și este http://www.amosnews.ro/lecturi-de-weekend-o-realitate-care-fost-si-este-2017-03-10
Cronica Literara
Calin Vlasie
martie 13, 2017
0

Călin Vlasie este un opzecist pe nedrept prea puțin cunoscut marelui public, poet, eseist și publicist, făcător de reviste și mai ales de cărți, fondatorul și mentorul Editurii Paralela 45, care, de la începutul acestui an 2017, a preluat și relansarea Editurii Cartea românească. A publicat destul de puțin în ultimii ani, dar spre sfârșitul lui 2016 a scos de sub tipar volumul de față, care ar fi trebuit să apară în urmă cu aproape două decenii, în 1998.Volumul se intitulează: Strategia de a moșteni nebuni cinstiți sau ridicarea la putere și are un cuvânt-înainte semnat de prietenul Gheorghe Crăciun, care spune esențialul despre Călin Vlasie: „Publicistica lui Călin Vlasie e una în buna tradiţie a spiritului muntenesc, uzând de mijloacele şarjei şi ale pam­fletului, ale ironiei şi limbajului colocvial. În <<inter­pelările>> sale, autorul nu evită jocul de cuvinte, băşcălia subţire, metafora scânteietoare, umorul negru. Un autor mai prolific decât pare și mult mai ancorat în real, obsedat de bizareriile realității cotidiene și de aberațiile puterii. Un loc aparte în economia volumului îl ocupă problemele legate de conservatorismul vieții literare românești, în general ostilă față de ideea schimbării și dezorientată de pierderea vechilor statu-quo‑uri“.
Majoritatea articolelor au apărut, în anii 1990-1991, în revistele Contrapunct și Argeș (transformată apoi în Calende). Texte despre descumpănirea de după căderea comunsimului; libertatea de a scrie și a tipări orice („Cea mai mare cucerire a unei revoluţii este libertatea de cuvânt, opinie şi conştiinţă. Numai conştiinţele libere îşi pot alege liber forma de guvernământ, tipul de societate, tipul de economie, modul de existenţă”; autorul edita în chiar acea perioadă publciația Viața noastră, despre a cărei apariție aproape nu credea); texte despre contrastele postdecembriste, care denunță ”lichelismul literar”, care combat personaje politice și literare ale vremii, imaginea țării în afară, renașterea României și foarte multe altele. Artciole vii și polemice, care insistă pe derapaje de tot felul.
În general, articolele apărute în orice fel de presă la un moment dat, în special cele politice, sunt ancorate într-o anume realitate și, după o vreme, nu pre mai spun mare lucru, devin doar subiect de analiză a istoricilor. Cu articolele semnate de Călin Vlasie ne trezim însă în fața unei surprize: constatăm că nu par depășite, iar toate realitățile la care se referă sunt ale noastre și astăzi. Volumul aduce astfel în actualitate o realitate care a fost și care continuă să fie. Încât poate fi citit cu folos.

Călin Vlasie – Strategia de a moşteni nebuni cinstiţi sau ridicarea la putere, Editura Paralela 45. 216 pag.

Editeaza textul
1 vote, average: 1,00 out of 1 (1 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+