Mi-ar fi plăcut ca în conștiința comună să se fi reținut sintagma: „Românul s-a născut povestitor !”
Interviu
Calin Vlasie
ianuarie 26, 2017
0

 

CHESTIONAR „SCRIPTOR” 

(formulat de Lucian Vasiliu) 

1. Cum interpretezi acum, la început de sec. XXI, sintagma paşoptistă „Românul s-a născut poet” (Vasile Alecsandri)? 

Un noroc, dar și o restrîngere  greu de depășit…mi-ar fi plăcut ca în conștiința comună să se fi reținut sintagma: „Românul s-a născut povestitor !” Povestitorul este și poet… Din păcate, cu rare excepții, proza românească e o narațiune  plictisitoare. Cele  mai valoroase opere epice de azi aparțin regizorilor-scenariști postdecembriști: Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude etc. și nu prozatorilor „de profesie”.

Efectul acelei intuiții pașoptiste  se vede mai ales azi –  foarte greu literatura nostră scrisă trece frontierele naționale. Aproape nimeni din alte țări nu vorbește de proza românească … și, din cauza asta, nici despre poezie, iar cât se vorbește  râmâne îngropat în edituri de apartament, în publicații de cartier…Generațiile viitoare sunt obligate să descopere natura de povestitor a românului…va fi nevoie de zeci de ani de educație a scrisului, a  lecturii și a traducerilor în limbile de circulație universală. 

2. Grafomania compromite literatura în România? 

Grafomania e o boală atât a veleitarilor, cât și a scriitorilor cu oarecare talent și performanță. Nu grafomania compromite , ci absența criteriilor valorice, a spiritului critic. Veleitarul a ajuns astăzi,  pe rețelele online și în revistele județene și comunale literare, la fel de „important” ca și un mare scriitor. Se vede mai ales în poezie  această catastrofală confuzie. De altfel nu numai în literatură, ci în întreaga noastră societate,cultură,economie absența criteriilor de valoare a produs o criză a autorității fără precedent. De aceea cred că deviza  tuturor intelectualilor români, inclusiv a scriitorilor, mai ales a lor, trebuie să fie „jos impostura! ” 

3. Ce îţi (mai) spune biblioteca (personală, publică, rurală, citadină, şcolară, universitară, municipală, judeţeană)? 

Ceea ce mi-a spus de când am început să citesc! Că prin lectură și studiu dobândim   educație și cultură autentică. 

4. Crezi în traduceri? Mihail Kogălniceanu scria că acestea „nu fac o literatură” – evident, se referea la cele de proastă calitate, comerciale… 

Afirmația celebră a lui Kogălniceanu este  la fel  de actuală și azi, mai ales azi când tot felul de sfertoeditori au tradus fără discernământ sperând că importurile lor vor produce vânzări care să-i îmbogățească rapid. 60% din standurile librăriilor sunt pline de cărți proaste. Lipsind o politică culturală națională, lipsește și o politică editorială coerentă. Când un sfertoeditor nu are nicio idee, niciun proiect cultural și editorial românesc, apelează la traduceri… Se înțelege cred că nu mă refer de marile proiecte de traduceri care dau substanță spiritului literar contemporan. 

           5. Îţi pare plauzibilă expresia „rezistenţa prin cultură”?

Da. Și ieri, ca și azi. 

6. Cum te raportezi la Dumnezeu, la Biserică, la Cartea Cărţilor? 

Cât timp Dumnezeu și  Biserica  vor fi intermediate de  capitalismul popilor actuali din România – nu mă raportez  în niciun fel. Cartea Cărților ar trebui citită de toți cei care vor să scrie proză. 

7. Adnotează, te rog, sintagma „Iaşi – dulcele târg”…

În anii de liceu îmi petreceam o parte din vacanțele de vară în Iași, în Bucium între vii, la Podul Roș și în Copou.Aveam doi unchi și câteva verișoare din partea tatălui meu, moldovean de prin părțile Fălciului. Ultimul frate al tatălui meu s-a stins la 104 ani  în urmă cu câțiva ani. Sunt legat prin sânge de Iași și de Moldova cea Mare. Dar înainte de orice Iașul este Weimarul ființei noastre naționale,culturale și literare. Partea universală a istoriei noastre literare o datorăm culturii acestui oraș. 

 

(Revista SCRIPTOR, anul III,nr.1-2 (25-26),ianuarie-februarie 2017)

Editeaza textul
0 votes, average: 0,00 out of 1 (0 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+