Onomastica ( în stilul lui Daniil Harms)
Proza Scurta
danrec
noiembrie 6, 2016
0

Ziua mea onomastică, fiindcă ai mi-au ales nume de arhanghel, s-a petrecut cam așa . Nașul mi-a adus un urs de pluș, deși nu mă mai joc demult cu jucării de pluș, apoi m-a tras de urechi și mi-a urat:„ să crești mare, Mihai!” Nașa m-a pupat pe obraji și mi-a urat și ea:„ să crești mare, Mihai!”

Ne-am așezat la masă, iar  mama a pus pe ea de toate : salată de boeuf, cîrnați, sarmale, pîrjoale, fleici și copane. Tata a pus pe masă pălincă, vișinată, bere și vin. Am mîncat și-am băut.  Chiar și noi, copiii, am primit cîte un pahar de bere și unul de vin. Soră-mea Rodica a mai băut pe furiș, în timp ce maică-mea căra tacîmurile și farfuriile goale în bucătărie, două pahare cu vișinată. Mama adus tortul și am suflat în lumînări. Zece lumînări au fost și am reușit să le sting pe toate. După tort am băut șampanie și am cîntat „mulți ani trăiasă, cine să trăiască”. Chiar și noi, copiii,  am primit cîte un pahar de șampanie. Pe urmă, tata, mama și nașul au băut bere și vin. Soră-mea, Rodica, a căutat dopul de la șampanie pe sub masă și n-a mai ieșit de acolo o bună bucată de vreme.

Nașa s-a dus în baie să-și refacă machiajul, iar cînd s-a întors nașul a întrebat-o:„ ce-ai făcut, curvo atîta timp în baie?” Nașa l-a privit de sus fiindcă era mai înaltă decît el cu 10 cm și i-a zis: „ ai grijă, bețiv ordinar!”. Nașul i-a tras două palme și nașa a plîns puțin. Pe urmă au băut toți patru încă patru pahare cu vin. Nașul și-a aprins o țigară și a întrebat: „ mai aveți vin, că parcă mi-e sete?!”Tata s-a ridicat de la masă ca să meargă pe balcon după a doua damigeană, dar s-a împiedicat de șifonier și a căzut. Șifonierul a căzut și el, iar mama a strigat: „ să-ți fie rușine, bețivule, că te-ai îmbătat la ziua lui fiu-tu!”  S-a dus ea în balcon și a adus damigeana. La întoarcere s-a lovit cu capul de masă și masa s-a răsturnat, iar ei i-a ieșit un cucui cît un ou. Nașul a rîs: „ vinul ăsta se lasă la picioare. Nașa a rîs și ea: „vinul ăsta se urcă la cap!” Tata s-a ridicat și le-a turnat tuturor cîte un pahar cu vin. Chiar și vecinului de sub noi, nea Costică, care venise să vadă de ce răsturnăm mobilele, i-a turnat un pahar cu vin. Pe urmă a venit și nevasta lui nea Costică să vadă ce face nea Costică și a băut și ea un pahar de vin în sănătatea sărbătoritului, adică a mea.

Am deschis fereastra ca să iasă fumul de țigară  și am privit spre bătătorul de covoare, unde doi băieți jucau „obligata” cu o minge nouă. Cînd mingea e nouă și bine umflată cînd șutezi tare în ea, dacă nimerești bara, bătătorul  scoate un zdrang puternic, aproape ca o bară adevărată de fotbal.

Mama a scos-o pe soră-mea de sub masă și a trimis-o la culcare. Eu nu m-am dus la culcare, fiindcă eram sărbătoritul. Stăteam cu ursul de pluș în brațe și calculam, ca-n problema aceea de matematică: „ în cît timp se golește un bazin de o mie de litri dacă printr-o țeavă se  scurg cinci litri pe minut, iar printr-a doua țeavă, opt litri pe minut”. Diferența era că damigeana avea numai zece litri, iar țevile erau șase.

Editeaza textul
1 vote, average: 1,00 out of 1 (1 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Scrie un comentariu

You must be logged in to post a comment.

ChatApasa aici pentru chat !+